Dom w Dolinie Narwi

gm. Łomża

Bryła budynku to dwie przenikające się formy tworzące spójną całość, otwierające się w stronę rzeki i parku krajobrazowego, łączące tradycyjną formę z nowoczesnymi trendami architektury. Użyto tu tradycyjnych materiałów: cegły, dachówki ceramicznej, tynku, przełamanych dużymi szkleniami i nadwieszeniem.


Projekt zostanie zrealizowany na terenie Łomżyńskiego Parku Krajobrazowego Doliny Narwi.

Bryła budynku to układ prostych, przecinających się form z których każda odpowiada za daną strefę wnętrza. Od strony frontowej zastosowano jedynie konieczne doświetlenie pomieszczeń, rekompensując to licznymi przeszkleniami od strony ogrodu i rzeki Narew. Zadaszenie tarasu nie tylko spaja bryły wizualnie ale także zapobiega przegrzewaniu się pomieszczeń. Zastosowane rozwiązanie zapewnia prywatność użytkownikom oraz pozwala w pełni cieszyć się otaczającą przyrodą. Główną przestrzeń stanowi duży salon z antresolą oraz otwarta kuchnia. Aby zmaksymalizować otwarcia widokowe Inwestorzy zdecydowali się na zastosowanie okna narożnego od strony tarasu.

Projektowane technologie pozwalają na uzyskanie doskonałych parametrów energooszczędności budynku.